Pusat Pembangunan Akademik (CAD) telah ditubuhkan pada 01 Mac 2007 selaras dengan perkembangan dan pembangunan akademik yang pesat di Universiti Darul Iman (UDM). Seramai 3 orang staf sokongan dan 4 orang staf Unit Teknologi Pendidikan daripada Sekolah Pengajian Pendidikan (yang dibubarkan) telah diserapkan ke pusat ini.

Bermula pada 2 Februari 2013 CAD telah di tukarkan nama kepada Pusat Pengurusan Bakat dan Kualiti Akademik (CTMAQ) hasil gabungan dua pusat tanggungjawab iaitu Unit Jaminan Kualiti dan Pusat Pembangunan Akademik.

Sejurus itu, pada tahun 2016 pula, CTMAQ telah ditukarkan kepada nama AQeL iaitu Academic Quality and e-Learning Centre atau bahasa melayunya Pusat Kualiti Akademik dan e-Pembelajaran. Pusat ini terdiri daripada tiga bahagian unit masing-masing ialah Unit Kualiti Akademik, unit e-Pembelajaran dan Unit Pembangunan Akademik.

Pelawat

Pautan Pantas

unisza2
portal